5 mei programma 2024: vrijheid vier je samen

Bevrijdingsvuurestafette

Traditiegetrouw wordt in de nacht van 4 op 5 mei het Bevrijdingsvuur ontstoken op het 5 Mei plein in Wageningen. Het Bevrijdingsvuur is hét symbool voor nationale eenheid en voor leven in vrede en vrijheid. Vanaf deze historische locatie vertrekken loopgroepen, midden in de donkere nacht, het land in om het vuur te verspreiden. Lopers uit Oost Gelre halen die nacht vanuit Wageningen het bevrijdingsvuur op en met fakkels wordt dit hardlopend naar Oost Gelre gebracht. Daar zal het in de ochtend op De Markt overhandigd worden aan onze burgemeester, waarna lopers uit diverse kernen het vuur naar hun kern kunnen brengen. Een evenement die onze gemeenschap met elkaar verbindt en wordt ondersteund door de gemeente Oost Gelre.

Bevrijdingsontbijt

Voor de lopers, genodigden en belangstellen zal er aansluitend een Bevrijdingsontbijt plaatsvinden op De Markt.

9.00 - 12.00 - Muzikale ondersteuning​

Vanaf 9.00 tot 12.00 zal de plaatselijke Blaaskapel De Schoapenscheerders met een passend en vrolijk repertoire aanwezig zijn op De Markt.

10.30 - Oecumenische kerkdienst​

In het kader van het programma van de Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde sluiten de plaatselijke kerken aan bij het thema ‘Lichten-voor-de-vrijheid’. Hiervoor hebben de parochie HH Paulus en Ludger en de protestantse gemeente Lichtenvoorde, besloten om hierin samen op te trekken. Aan de viering, 10.30 uur Bonifatiuskerk, wordt medewerking verleend door de zanggroep Gemak, met een aantal bekende luisterliedjes waarbij men ook mee kan zingen. De zang zal variëren van meer ingetogen tot levendig.

Tijdens de kerkdienst krijgen alle bezoekers de gelegenheid om vóór in de kerk zelf een licht aan te steken voor vrede en vrijheid, of voor die situaties (of de zorgen) waardoor men persoonlijk geraakt wordt. Ds. Hans Hinkamp zal in een korte overdenking stilstaan bij een gedicht, en het bewogen leven van de theoloog Dietrich Bonhoeffer die zijn strijd voor de vrijheid met de dood moest bekopen. Aan de viering zullen meerdere personen uit de beide kerkgemeenschappen meewerken. Bij de uitgang is er gelegenheid voor een vrije gift voor Vluchtelingenwerk Nederland.

Bevrijdingsfietstocht

Voor de fietsliefhebber is er een Bevrijdingsfietstocht (25 en 50 km) langs de memorabele plekken in onze gemeente, plekken met verhalen over WOII en het verzet. Gestart kan worden tussen 10.30 en 12.30 uur op De Markt.

5 mei middagprogramma

De middag staat helemaal in het teken van Lichten-voor-de-Vrijheid-route. Dit is een gratis kunst en cultuur wandelroute rondom het centrum van Lichtenvoorde.

De afgelopen maanden hebben we lokale talenten benaderd om hier aan mee te doen. We zijn overdonderd door de grote opkomst van deelnemers. ‘Het gaat om vrijheid, dat is echt niet vanzelfsprekend in deze tijd. Daar werk ik graag aan mee’ was een veel gehoorde reactie. Dit betekent dat we een zéér gevarieerd programma kunnen bieden met muziek, theater, zang, beeldende kunst, dans, een expositie, een belevingsruimte, poëzie, een ervaringsparcours, unieke filmbeelden, uitleg over de rol van Klein Engeland, fotografie en nog veel meer. Voor jong en oud.

De route zal een mix worden van verstilling en uitbundigheid, waarbij alle activiteiten met elkaar in verbinding staan.