Terug naar nieuws

80 jaar vrijheid bijeenkomst bij de Jaarbeurs in Utrecht

Afgelopen zaterdag vond in de Jaarbeurs in Utrecht de kick-off van 80 jaar vrijheid plaats. In aanwezigheid van meer dan 500 organisatoren en betrokkenen werd gesproken over herdenken en vieren in het komende lustrumjaar.

De bijeenkomst werd geopend door de voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Wim van de Donk. Demissionair staatssecretaris van het ministerie van VWS Maarten van Ooijen ging vervolgens in op het belang van herdenken en vieren. Zo sprak hij over hoe de actuele situatie een kans biedt om groepen die we zo graag willen betrekken aan te laten sluiten.

De commissaris van de Koning van Limburg Emile Roemer ging in op de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in zijn provincie, waar de start van 80 jaar vrijheid zal plaatsvinden.
Ook de andere vier momenten van het lustrumjaar werden besproken met sprekers van onder andere Landelijk Steunpunt Gastsprekers, het Nationaal Onderduikmuseum, Stichting Nationale Herdenking 15 augustus 1945 en Jong 1508. Zij gingen dieper in op de Holocaust herinneringsmaand, de bevrijding van Oost- en Noord-Nederland, waarbij Gerda Brethouwer o.a. kort de plannen van onze Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde toonde, 4 en 5 mei 2025 en de herdenking op 15 augustus, tevens de afsluiting van het lustrumjaar.

Vrijheidssoep en werksessies
Na de lunch, waar de gasten de Vrijheidssoep van chef Nick Toet konden proeven, werd er in acht verschillende werksessies doorgepraat over herdenken en vieren. Onder andere de openstelling van het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging, Jongeren en vrijheid in de toekomst, en social media kwamen tijdens de werksessies aan bod. Ook werd er in groepen nagedacht over hoe lokale en nationale programmering goed op elkaar aan kunnen sluiten in het lustrumjaar.

De dag werd plenair afgesloten met een dankwoord van de directeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Gerben van den Berg en lustrumcoördinator Femke Klein.

Andere nieuwsberichten

Zondag 5 mei 2024 kwamen de hardlopers aan die het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar Lichtenvoorde brachten

Meer lezen

‘Voor mijn ongeluk zat ik gevangen in wat iedereen van me verwachtte’

Meer lezen

‘Nu snap ik waarom iedereen zo geheimzinnig deed’

Meer lezen

‘We hopen de bezoekers bewust te maken van de betekenis van vrijheid’

Meer lezen

‘Hoe kun je saamhorigheid en verbinding beter uitdrukken dan met muziek’

Meer lezen

Mazzel pakt uit met een ervaringsparcours voor echte strijders tijdens de LICHTEN-VOOR-DE-VRIJHEID-TOUR

Meer lezen