Terug naar nieuws

‘Nu snap ik waarom iedereen zo geheimzinnig deed’

LICHTENVOORDE – Theo Engelbarts werd afgelopen zondag 5 mei totaal overrompeld. Hij dacht dat hij moest helpen met de voorbereidingen voor het 5 mei-evenement, maar hij kreeg een erelintje opgespeld door Burgemeester van Bronsvoort. Zijn tomeloze vrijwillige inzet op velerlei gebieden, was reden om Theo te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Door Dinès Quist

Zijn familie, vrienden en ‘vrijwilligers-collega’s’ stonden hem op te wachten op de Markt. Niets vermoedend sluit Theo zich aan bij de groep mensen, in de veronderstelling dat er gewerkt moet worden om het evenement ‘Lichten-voor-de-vrijheid-tour’ op te starten. Walter Leemreize, voorzitter van Stichting 4 en 5 mei verschijnt achter de microfoon en vraagt Theo naar voren te komen. “Toen begon bij mij het lampje te branden,” vertelt Theo. “Ik zit zelf in het bestuur van Stichting 4 en 5 mei, nu snap ik waarom ze zo geheimzinnig deden.”

Leven lang vrijwilligerswerk
Theo (78) heeft zo’n beetje zijn hele leven vrijwilligerswerk gedaan. Vijfenvijftig jaar lang zette hij zich in voor tal van verenigingen, stichtingen en hij zette zelf ook het één en ander op touw. Die gedrevenheid komt vooral voort uit de behoefte om anderen te helpen. Hij begon al toen hij 17 jaar was, bij de jongerenvereniging. “We organiseerden destijds jeugdkampen en activiteiten voor de jongeren.” Theo heeft in zijn leven zoveel vrijwilligerswerk gedaan, dat hij diep moet graven om alles weer naar boven te halen.

Ontelbare functies
“Als iemand een lintje verdient, dan is Theo het wel,” zegt een collega-vrijwilliger van Longa. En dat klopt, want wanneer je Theo vraagt naar wat hij zoal heeft gedaan in zijn leven dan wordt duidelijk dat hij een enorme bijdrage geleverd heeft aan de lokale samenleving. Dat blijkt wel uit de opsomming: Vijfentwintig jaar is hij vrijwilliger geweest bij de biljardclub. Theo is ook vijfentwintig jaar lang secretaris geweest van Oost Europa Hulp Lichtenvoorde bij ’t Hergebruikertje. En al ruim twaalf jaar ondersteunt hij dementerenden bij de zorginstelling Mariënhof. Bij de KBO is hij al ruim twaalf jaar coördinator van de jeu de boules baan. En al acht jaar is Theo actief binnen Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde.

Gehandicaptenvoetbal
Twintig jaar lang was hij actief binnen Longa. Hij richtte daar het gehandicaptenvoetbal op. “Een mooi moment was, dat we uit werden genodigd bij de vip-dag in het stadion van Ajax. Ik mocht er een toespraak houden over het gehandicaptenvoetbal van Longa. Naar aanleiding van mijn toespraak heeft Ajax zelf ook een gehandicaptenvoetbalclub opgericht. Het is fantastisch dat je als kleine man toch zoveel kunt betekenen.” Theo was ook de oprichter van de truck-tocht voor gehandicapten. “We hebben vier keer een tocht georganiseerd. We reden dan met 190 trucks door heel de Achterhoek. Dat was een enorme organisatie, daarom deden we dat eens in de twee jaar. Samen met wijlen mijn vrouw hebben we dat opgezet.”

Revalideren
Het vrijwilligerswerk van Theo heeft een vlucht gekregen toen hij in 2000 een herseninfarct kreeg. “Vier maanden heb ik in het revalidatiecentrum doorgebracht waar ze me weer op de been hielpen. Toen heb ik gedacht, als ze mij er hier weer bovenop kunnen helpen, ga ik me ook inzetten om mensen met een beperking te helpen. Daar is het zaadje gepland voor het idee van de gehandicaptenvoetbal en de trucktochten.” Het ging Theo niet altijd voor de wind, want na zijn herstel overleed zijn vrouw en moest hij alleen zorgen voor zijn kinderen waarvan er één een beperking heeft. Toch bleef Theo zich met hart en ziel inzetten, juist voor diegenen die het zo hard nodig hebben.

Andere nieuwsberichten

Zondag 5 mei 2024 kwamen de hardlopers aan die het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar Lichtenvoorde brachten

Meer lezen

‘Voor mijn ongeluk zat ik gevangen in wat iedereen van me verwachtte’

Meer lezen

‘We hopen de bezoekers bewust te maken van de betekenis van vrijheid’

Meer lezen

‘Hoe kun je saamhorigheid en verbinding beter uitdrukken dan met muziek’

Meer lezen

Mazzel pakt uit met een ervaringsparcours voor echte strijders tijdens de LICHTEN-VOOR-DE-VRIJHEID-TOUR

Meer lezen

Natuurlijk is het gelieerd aan oorlog en vrijheid, en 1945, maar ook je eigen innerlijke vrijheid

Meer lezen