Terug naar nieuws

‘Voor mijn ongeluk zat ik gevangen in wat iedereen van me verwachtte’

Door Dinès Quist

De vrijheidswandeltocht werd georganiseerd door Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde. Zij vinden het belangrijk uit te blijven dragen dat we een vrije en democratische samenleving zijn, waar iedereen mag meedenken en meebeslissen. Daarom organiseerden zij de Lichten-voor-de -vrijheid-tour. Honderden vrijheidswandelaars brachten zij op de been.

Dans, muziek en gedichten
Middels een routekaart worden de wandelaars langs de 29 activiteiten geleid. Op de Markt zien zij danseresjes, dansen voor de vrijheid en kinderen zingen en vertellen over wat vrijheid voor hen betekent. In de Bibliotheek vermaken de kleintjes zich met een voorstelling en worden er gedichten voorgelezen van de deelnemers die meededen aan de gedichtenwedstrijd. ‘s Middags worden de winnaars bekend gemaakt, te weten: Hermien Bannink, Vera Huinink en Nomi Bakker. Alle ingezonden gedichten zijn opgehangen door het hele dorp. Koortjes en blaasensembles klinken langs de hele route en op tal van plaatsen kan een QR-code gescand worden waarop, vanuit verschillende perspectieven, antwoord gegeven wordt op de vraag: ‘Als u aan vrijheid denkt, waar denkt u dan aan?’

Route langs de vrijheid
In Den Diek klinken de muzikale talenten van Marianum. In verschillende samenstellingen spelen zij de sterren van de hemel. Ook is er werk te zien van Foto Club Lichtenvoorde. Amnesty International staat bij het gedenkmonument aan de Dijkstraat en verzamelt handtekeningen voor journalisten in Rusland. Op Het Hof hangen tientallen vlaggen als symbool voor gelijkheid. Er wordt uitleg gegeven over de kleurgebruik in de vlaggen. In de Johanneskerk kunnen bezoekers plaatsnemen om te kijken naar een presentatie over ‘Klein Engeland’. Midden op de Varkensmarkt staat een groot scherm waarop beelden te zien zijn over vrijheid. “Ik wist niet dat er in Lichtenvoorde zoveel gebeurd is tijdens de oorlog,” vertelt een bezoeker verwonderd.

Jesse’s monoloog
Even verderop hangt een regenboogvlag aan een gevel van een leegstaand pand, er staat een bordje voor de deur ‘vrije homo’s in het wild’. ’. De deur staat open en bezoekers nemen binnen plaats. Aan de wand hangen leuzen over hokjesdenken en haat jegens joden en homo’s. Het is helaas een voorbode van Jesse’s monoloog. Zijn betoog gaat over de pijnlijke oordelen over homo’s en hoe vrijheid op de tocht staat, als je er mee te maken hebt. Over het continu alert zijn, om op tijd te kunnen verweren tegen homofobe opmerkingen, om zijn vrijheid te beschermen. Op indrukwekkende wijze weet hij menig toeschouwers tot tranen toe te raken. Notitiepapier ligt klaar voor de bezoekers, om na de krachtige monoloog, hun mening te ventileren.

Theater Antoniushove tuin
Buiten kunnen de bezoekers weer op adem komen bij de Syrische kunstenaar Hamoud Al Hanini die zijn kunstwerken in mozaïek toont. In de tuin van Antoniushove zijn er eenakters te zien. De korte voorstellingen gaan over innerlijke vrijheid. Twee oude bekenden treffen elkaar op een terras, beide zitten in een rolstoel. De één voelt zich gevangen in zijn fysieke beperking de ander voelt zich bevrijd. “Ik zat voor mijn ongeluk gevangen in wat iedereen van me verwachtte. Toen ik in een rolstoel belandde, werd het onkruid om me heen weggemaaid en ik kreeg er vrijheid voor terug.” Uiteindelijk proosten ze samen op de innerlijke vrijheid.

Ervaringsparcours en wensboom
In de Brede school is er een belevingsruimte ingericht en kun je zien hoe veteranen de oorlogen beleefden. De Vereniging voor Oudheidkunde Lichtenvoorde heeft zijn verenigingsgebouw volstaan met documentatie over de oorlog en de bevrijding in Lichtenvoorde. Samen met het Crash Museum hebben zij de materialen bijeen gebracht. De jeugd kan zich uitleven bij het ervaringsparcours van Mazzel, dat staat opgesteld bij het monument met het propellerblad in het Joep ter Haar plantsoen. De jeugd kan op dit trainingsparcours een klein beetje ervaren wat de geallieerden moesten kunnen. Even verderop staat een wensenboom, waaraan de bezoekers hun eigen vrijheidswensen kunnen hangen voor een betere wereld. Dat is een mooie afsluiter om de Lichten-voor-de-vrijheid-tour mee te eindigen.

Andere nieuwsberichten

De jaarlijkse bijeenkomst van het Nationaal Comité 4 en 5 mei zal in dit bijzondere bevrijdingsjaar in de gemeente Oost Gelre plaatsvinden. We zijn er trots op dat we in samenwerking met het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de gemeente Oost Gelre alle lokale comités en stichtingen van kleine dorpen tot grote steden in dit deel van Nederland mogen ontvangen.

Meer lezen

Vuurvliegjes: Eerbetoon aan geallieerde slachtoffers tijdens de kerst

Meer lezen

Eerbetoon in etalages door middel van projectie van namen en foto’s van de geallieerde bemanningsleden die begraven zijn op de Algemene Begraafplaats

Meer lezen

Zondag 5 mei 2024 kwamen de hardlopers aan die het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar Lichtenvoorde brachten

Meer lezen

‘Nu snap ik waarom iedereen zo geheimzinnig deed’

Meer lezen

‘We hopen de bezoekers bewust te maken van de betekenis van vrijheid’

Meer lezen