Terug naar nieuws

‘We hopen de bezoekers bewust te maken van de betekenis van vrijheid’

LICHTENVOORDE – De Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde slaagt er ieder jaar weer in om zowel dodenherdenking als Bevrijdingsdag een speciaal tintje te geven. Ook dit jaar weer. Wat heet! Wordt er hard gewerkt aan de invulling van 4 mei, een dag later, 5 mei Bevrijdingsdag pakt de stichting heel groot uit met de Lichten-voor-de-vrijheid-tour.

Door Henri Walterbos

“De vrijheid staat ook anno 2024 nog steeds onder druk. We vieren op Bevrijdingsdag niet alleen dat we 79 jaar geleden werden bevrijd van de bezetter, maar we staan er ook bij stil dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. En dat in de breedste zin van het woord. Dat gaan we uitgebreid uitdragen op 5 mei. Aangezien Bevrijdingsdag dit jaar op een zondag valt biedt dit ruimte om aanvullende activiteiten te ontwikkelen. Het is dan Open Zondag in Lichtenvoorde met alle winkels open, maar we gaan het thema ‘vrijheid’ uitgebreid belichten, vormgeven en uitdragen in de anderhalve kilometer Lichten-voor-de-vrijheid-tour, door het centrum van Lichtenvoorde. We hopen de bezoekers bewust te maken van de betekenis van vrijheid, in vergelijking met de oorlogsjaren in Nederland en met de huidige situatie in vele landen om ons heen, maar ook thema’s die in ons eigen land helaas nog steeds actueel zijn zoals jodenhaat en het niet altijd kunnen en durven zijn wie je wilt zijn, zoals in geval met homoseksualiteit. Vrijheid kun je niet zien of vastpakken, maar toch is vrijheid het grootste goed dat we samen hebben. Het blijft belangrijk om onze vrijheid, zelfs na 79 jaar, te koesteren en te bewaken.” Aan het woord Walter Leemreize, voorzitter van de Stichting 4 en 5 mei Lichtenvoorde over de Lichten-voor-de-vrijheid-tour.

Houdt voornoemde stichting zich bezig met de invulling van dodenherdenking op 4 mei, voor de invulling van de Lichten-voor-de-vrijheid-route werd een werkgroep in het leven geroepen, waar ook de bestuurders van de stichting zitting in hebben, maar aangevuld met vooral mensen die thuis zijn in het artistieke en creatieve gebeuren.

Bevrijdingsvuur
Zondag 5 mei start met de ontvangst van de hardlopers die het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen ’s nachts naar Lichtenvoorde overbrengen, alwaar het Bevrijdingsvuur ook ontstoken zal worden. Aansluitend vindt op de Markt, met medewerking van de horeca, een bevrijdingsontbijt plaats voor iedereen die hieraan wil deelnemen. Blaaskapel De Schoapenscheerders zal voor de sfeerverhogende muzikale omlijsting zorgdragen. Na het bevrijdingsontbijt start de ‘Lichten-voor-de-vrijheid tour’, waarbij op en rond de Markt diverse culturele activiteiten worden aangeboden. Op een dertigtal plekken zullen activiteiten plaatsvinden, bezienswaardigheden te bekijken zijn. Het zullen zowel beladen invullingen zijn met eenakters, geschreven door Theo Soontiëns, beelden en plaatjes, maar evenzo luchtigheid in de vorm van theater en muziek.

Diversiteit
“Gezien de diversiteit en het aantal van de aangeboden activiteiten richten we ons op zowel jonge als oudere bezoekers,” vertelt Herman ter Haar, eveneens deel uitmakend van de organiserende stichting. “Zo zal de Vereniging voor Oudheidkunde Lichtenvoorde, samen met crashmuseum AVOGG uit Lievelde de beleving van de vrijheid in de geschiedenis van Lichtenvoorde belichten en zal de stichting zelf onder meer aandacht besteden aan de pilotenlijn die Lichtenvoorde de titel ‘Klein Engeland’ opleverde. Ook voor gezinnen met kinderen is de Lichten-voor-de-vrijheid-route een belevenis. Zo is er een gedichtenwedstrijd voor de basisscholen, wordt de voorstelling ‘De koning die het donker verbood’ opgevoerd, is er danstheater op de Markt en voor de wat oudere, en sportieve kinderen, is er een ervaringsparcours, in de trant Kamp Van Koningsbrugge, georganiseerd door Jongerenwerk Mazzel. In de route is ook een belevingsruimte opgenomen, met een hele bijzondere invulling van het thema vrijheid. Je stapt naar binnen, wordt in het thema meegenomen, en loopt vervolgens blij en vrolijk naar buiten.”

In Den Diek zullen 4 Marianumbands optredens verzorgen en organiseert de fotoclub een expositie. In de route zullen koortjes, blaasensembles, Orque de barbarie en een strijkersensemble optreden, zijn er voordrachten, is er straattheater. Jesse Beerten zal een monoloog verzorgen en Hamoud al Hanini uit Groenlo stelt twee tegelmozaïeken ten toon die hij speciaal voor 5 mei maakte. Eerder al maakte hij een kunstwerk voor de gemeente Oost Gelre als dank voor de warme ontvangst die hij na zijn vlucht uit Syrië in de gemeente mocht krijgen. Hobbyclub Kunst in Vrije Tijd geeft invulling aan het thema vrijheid middels hun eigen passie; schilderen en boetseren. Ook Amnesty International zal met een kraampje aanwezig zijn in de route.

Optimale beleving
“Het is echt een mix van verstilling en muziek en theater, en gratis toegankelijk. Dat vinden we belangrijk voor een optimale beleving,” vult secretaris van de stichting, Theo Leemreize, aan. “Verstilling zorgt ervoor dat iets binnenkomt, muziek geeft uiting aan het feit dat 5 mei ook een feestdag is. We vieren immers de vrijheid. Het programma zal zich zowel in de buitenlucht als binnen afspelen in onder meer de Bibliotheek, Het Hof, het portaal van de Bonifatiuskerk, de Johanneskerk.

Het gehele programma en de route van de Lichten-voor-de-vrijheid-tour zal binnenkort zowel in folders huis-aan-huis verspreid worden maar eveneens in de ELNA/Groenlose Gids worden opgenomen op de pagina’s van gemeenteberichten.

Andere nieuwsberichten

Zondag 5 mei 2024 kwamen de hardlopers aan die het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar Lichtenvoorde brachten

Meer lezen

‘Voor mijn ongeluk zat ik gevangen in wat iedereen van me verwachtte’

Meer lezen

‘Nu snap ik waarom iedereen zo geheimzinnig deed’

Meer lezen

‘Hoe kun je saamhorigheid en verbinding beter uitdrukken dan met muziek’

Meer lezen

Mazzel pakt uit met een ervaringsparcours voor echte strijders tijdens de LICHTEN-VOOR-DE-VRIJHEID-TOUR

Meer lezen

Natuurlijk is het gelieerd aan oorlog en vrijheid, en 1945, maar ook je eigen innerlijke vrijheid

Meer lezen